HTML

Pótmédiablog

Azoknak, akik rejtélyes(?) okok miatt nem látják az "igazit"

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.05.26. 20:58 pollner

Hírszerk '09 - Uj Péter boszorkánykonyhája

Címkék: index tartalom újságírás uj péter hírszerkesztés

Tudom, annak kell örülni, amit az asztalra kerül, a vendégnek nem dolga, hogy benézzen a konyhába. De mi van akkor, ha maga a séf jön ki, hogy eldicsekedjen vele, hogyan is kotyvaszt ott hátul megbízhatatlan forrásokból származó, kétes minőségű alapanyagokból?

Uj Péter, a 10 éves Index örökifjú főszerkesztője most ezt tette, amikor Hírszerk '09 című írásában beavatott hírszerkesztési gyakorlatukba.

"Adott egy esemény, aránylag fontos, de emberünk rá nincs. Van viszont két hírügynökségi anyagunk is, két nagy, profi hírügynökségtől, mindkettőnek jó pénzt fizetünk."

Itt sajnos hiányzik a kifejtés. Hol végződik "az aránylag fontos" és hol kezdődik az "elég fontos"? Ki dönti ezt el? Mit csinálnak az Index emberei, ha az "aránylag fontos" eseményekre már nem jut belőlük? Ezek szerint az "aránylag fontos eseményről" az Index csak hírügynökségi masszát ad. A hírügynökségek anyagait természetesen átveszi több tucat másik kiadvány is, innen tehát az a kéérdés, mit tud ehhez az Index hozzáadni.

"Meghallgatja még az ember a tudósításokat a rádióban, látja a híradókban, aztán nekiül hírt szerkeszteni. Ez már eleve perverz dolognak tűnik 2009-ben, mert a hírszerkesztés, mint olyan, az online médiában régóta nem létezik, a ctrl+c, ctrl+v billentyűkombináció megölte. Csípőből bekúrás van, annyi. Nem is lehet rászoktatni az embereket, a lehető legdrasztikusabb eszközökkel sem. Bele kell nyugodni."

Igen, nap mint nap tapasztaljuk, az Index felelős szerkesztői már régen belenyugodtak mindenbe, megy is szépen a "csípőből bekúrás."

"Össze lehetne fésülni a kettőt úgy, hogy nem ismételnénk lényeges információt. Ez ugye alapvetően nem baj, hosszú rendezvény volt, sok információ hangzott el, két újságíró, két nézőpont, két preferenciarendszer
.[A két, különböző okokból szar anyag leírását itt kihagyom] Na, tehát itt van a két anyag, az ember töpreng fölötte este kilenc fele. Próbálja javítgatni, húzogatni, bővítgetni, kitalálni, mi is lehetett azon az eseményen. Ilyenkor kellene fölhívni négy-öt embert, belerakni még ötórányi melót, és akkor cikk lehetne belőle. De ennyi idő nincs, a dolog ennyire nem érdekes, és öt óra alatt harminc másik, érdekesebb, gond nélkül copy-paste-elhető hír jön.

Hát igen, két anyag összefésülése, további forrásokkal való kiegészítése komoly újságírói teljesítményt igényelne. Este kileckor ilyesmit elvárni nem lehet.(Egyébként nem értem, hogy az Indexnél miért a főszerkesztő foglalkozik a hírügynökségi anyagok szerkesztésével.) A hirdetések közt tér kitöltésére meg ott vannak a jó ("gond nélkül copy-paste-elhető") anyagok.

Na, ez a fajta hírgyártás veszi el az ember kedvét az "újságolvasástól". Offline és online egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://potmediablog.blog.hu/api/trackback/id/tr311145593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása